You are 0.0 away from free shipping

Treniranje na trbuščiću - Vrlo važna razvojna faza

Treniranje na trbuščiću je neprocjenjivo za bebin motorički i pokretni razvoj. 
Samo 5 minuta dnevno može napraviti veliku razliku u izgradnji mišića.

Bebe koje roditelji često stavljaju na trbuh često ranije razviju kontrolu glave nego one koje većinu vremena provode ležeći na leđima.

Uobičajena pojava u ranom motoričkom razvoju (od rođenja do tri mjeseca) je mišićna neusklađenost ili uzorak ekstenzije. Roditelji često primjećuju da beba kada leži na boku i kada je položi na trbuh, ispruži glavu unatrag, ne stavlja ruke na pod i povlači ih unazad.  Najčešći uzrok tome je nepravilno rukovanje i često ležanje bebe na leđima.

Sve takve "tegobe" možete ublažiti ako bebu pravilno postupate, pomičete joj nadlakticu prema naprijed kada je na boku i više puta dnevno je
nakratko položite na trbuh.

Za bebe, djecu do godinu dana WHO preporučuje najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno.To je izraz koji znači da beba leži na trbuhu, oslanja se na ruku i ne naslanja glavu na tlo. Bebe također ne bi trebale biti u kolicima, stolicama za hranjenje ili u ruksacima za nošenjeduže od sat vremena zajedno i trebale bi spavati između 12 i 17 sati dnevno prema preporukama WHO-a.

Kad je budno, ležanje na trbuhu pružit će mu priliku naučiti podizati glavu, jačajući mišiće vrata i gornjeg dijela leđa.

-30%

Toddlekind - Podloga za igranje Kyte Moccha

87,49 EUR
124,99 EUR
-30%

Toddlekind - Podloga za igranje Berber Moss

87,49 EUR
124,99 EUR
-30%

Toddlekind - Podloga za igranje Nordic Vintage Nude

87,49 EUR
124,99 EUR
-30%

Toddlekind - Podloga za igranje Kyte Soft Storm

87,49 EUR
124,99 EUR
-30%

Toddlekind - Podloga za igranje Berber Camel

87,49 EUR
124,99 EUR

Što ako dijete počne plakati čim ga okrenete na trbuh?

1. Dovedite ga u položaj na trbuhu tako da se postavite u polusjedeći (gotovo ležeći) položaj i stavite bebu na svoja prsa. Pritom mu učvrstite ruke kako bi i ovdje imao priliku oduprijeti im se. Trebao bi imati laktove i podlaktice na vašim prsima. Popravite mu i noge. Gurnite ih ispod njegove zdjelice (leđa su mu izbočena).

2. Napravite mu blagu rampu i postavite ga na nju s podignutom glavom. Lagani nagib olakšat će mu podizanje glave zbog prijenosa težišta.

3. Možete ga također posjesti na pod s nogama ispruženim preko vaših bedara, s jednom višom (da mu podignete prednji dio torza) i rukama oslonjenim na pod kojem ste ga približili (kutija, presavijeni ručnik ,...).

4. Poduprite mu prsa malim jastukom. Pritom treba imati ruke na tlu (laktovi i podlaktice u visini prsa).

Kakve mogu biti posljedice ako beba ne želi vježbati na trbuščiću?

Ako beba ne jača trup na trbuhu i odgurujući se rukama od tla, to može loše utjecati na tjelesnu shemu trupa, što se kasnije očituje lošijim puzanjem, sjedenjem i hodanjem. Osim toga, imaju problema sa središnjom linijom tijela. To je zamišljena linija koja ide od glave do stopala i dijeli tijelo na lijevu i desnu polovicu. Ako dijete ima problem "prijeći" ovu liniju, što znači, na primjer, da lako sklopi ruke po sredini tijela (kao kod pljeskanja), ali mu je teško posegnuti lijevom rukom do desne strane njegovo tijelo i obrnuto, kasnije se često pokaže da ima problema s čitanjem i pisanjem.

Jednom kada se beba bude znala okrenuti na trbuh, uvijek će izabrati ovaj položaj za istraživanje svog tijela. Na trbuhu će se dogoditi razvojni pomak.

Vizitka Maya

Mamica malega adrenalinskega navdušenca. Kadar mu ne rešujem življenja, pomagam soustvarjati barvito virtualno okolje.